. . .

NEDERO


columnist / schrijft en leest / soms grappig, vaak niet / soms lief, vaak niet / dertiger en happy single, soms niet

Menzis is zo slecht nog niet

Zondag werd ik overspoeld door berichten uit de media: zorgverzekeraar Menzis is barbaars, hardvochtig en het is een stelletje klootzakken. Logischerwijs rijst bij mij direct de vraag: waarom is het een stelletje klootzakken? Als ik de gelezen artikelen moet geloven, is het omdat zij vooralsnog een experimentele behandeling tegen clusterhoofdpijn weigeren te vergoeden voor ene Andrea.

Andrea is jong, nog maar vijfentwintig lentes jong. En Andrea is mooi, erg mooi. Een sexy zwart-witfoto van de jonge wulpse dame prijkt boven het artikel van Geen Stijl, waarbij in het artikel wordt gesproken over hoe erg de aandoening is voor zo’n lekker wijf. En hoe Menzis haar tot zelfmoord drijft. Dus, geef geld! Zodat zij haar, nog experimentele, operatie kan betalen. Want, zo stelt Geen Stijl, zo’n vamp willen we toch nog niet kwijt?

Nee natuurlijk willen we Andrea nog niet kwijt, maar ik vind het nogal kort door de bocht om zorgverzekeraar Menzis als aanstichter van dit kwaad aan te wijzen. Want hoe verschrikkelijk ook voor Andrea en vele andere patiënten, het is nu eenmaal de norm dat experimentele behandelingen niet vergoed worden. Dit geldt niet alleen bij Menzis, maar bij vele zorgverzekeraars. De overheid bepaalt namelijk wat er in het basispakket wordt vergoed. Om precies te zijn is het de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, die dit bepaalt.

Natuurlijk kunnen we stellen dat het te bizar voor woorden is, dat Menzis, met zijn 215 miljoen euro winst over het boekjaar 2012, niet eens dertigduizend euro kan missen voor de operatie van Andrea. Maar als we zo over alle experimentele operaties gaan denken, waarvan nog niet eens bewezen is of desbetreffende behandeling wel werkt, zal de zorgpremie die wij maandelijks betalen al snel nog meer oplopen.

Zeg ik dan dat we Andrea maar moeten laten verrekken met haar hoofdpijn, en dat ze, als ze het echt niet meer aankan, zelfmoord moet plegen? Nee dat zeg ik niet, maar wel zeg ik dat we met z’n allen verder moeten kijken, en ons niet zo makkelijk mee moeten laten slepen met zo’n simpele hype. Want natuurlijk is het makkelijk om Geen Stijl na te praten, en natuurlijk is het makkelijk om sympathie op te brengen voor zo’n heerlijk hapje als Andrea, en natuurlijk is het makkelijk om een verhaal als dit viraal te maken om vervolgens Menzis onder druk te zetten, maar dat is niet de oplossing.

Men moet na gaan denken over het politieke systeem, waar wij met z’n allen zelf voor hebben gezorgd met ons stemgedrag. Want het is niet zozeer Menzis die het slechte zorgklimaat heeft veroorzaakt, maar de zittende politici. Zij stelden dat er steeds meer bezuinigd moest worden in de zorg. Als we echt willen klagen over de situatie van Andrea, moeten we aankloppen bij Edith Schippers. Eerder dit jaar stelde Schippers dat de winst van de zorgverzekeraars mogelijk terug zou moeten gaan naar de premiebetaler, waar ik overigens geheel vóór ben. Maar als wij vinden dat Menzis de experimentele behandeling van Andrea moet betalen, moeten wij als volk aan Schippers voorstellen de winst van de verzekeraars terug te pompen in experimentele behandelingen en onderzoeken.

Dus stel jezelf nu eerst eens de vraag: is het wel Menzis die in dit virale verhaal hardvochtig is? Of is het Edith Schippers die we deze zwarte piet toe moeten spelen?

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe blogs en de mogelijkheid tot reageren op deze website!

Twitter
.

Voordeel (234x60)
Columns
.

Blogs