. . .

NEDERO


columnist / schrijft en leest / soms grappig, vaak niet / soms lief, vaak niet / dertiger en happy single, soms niet

4 mei: Anne Frank op kamp

“@Mounir_28: Ik vraag anne frank ga je morgen naar school? Anne frank zegt nee ik ga op kamp”

Dat is wat er gisteren tijdens de dodenherdenking door de timeline van Twitter heen vloog. Misselijkmakend vond ik het, om op te kotsen. Mijn reactie daarop was dus ook niet geheel vreemd: “Ze zouden jou op kamp moeten sturen!”

Maar is die reactie van mij wel heel eerlijk, vraag ik me vandaag af. Had ik het niet beter kunnen negeren en weg kunnen zetten in mijn hoofd als een opmerking van een zwakzinnige die het intellect heeft van een diepgevroren garnaal? Zelf ben ik groot voorstander van vrijheid van meningsuiting, dat is naar mijn idee de grootste en belangrijkste vorm van vrijheid. Een vorm van vrijheid die we nodig hebben om te kunnen denken en doen, om een individu te kunnen zijn. Had deze zwakzinnige dus ook niet de ruimte moeten krijgen van mij om die opmerking te plaatsen in het kader van vrijheid van meningsuiting?

Jaren geleden maakte Theo van Gogh de grap; ‘Wat ruikt 't hier naar karamel? Vandaag verbranden ze alleen de suikerzieke joden.’ Er werd over hem heen gepist vanuit verschillende hoeken, voornamelijk van hen die sympathiseerden met de joodse gemeenschap. Later kreeg Theo van Gogh een nieuw doelwit, de Marokkaan en de islam. Door de Marokkaanse gemeenschap werd hij de dood in gewenst, terwijl een groot deel van de autochtone Nederlanders hem er om prees, waaronder mijn eigen persoon. Het intrigerende aan deze situatie is dat in beide gevallen er mensen waren die dit verder vonden gaan dan vrijheid meningsuiting. Daarentegen was er ook een groep die dit juist onder de vlag van vrijheid schaarden. Vervolgens leek het na de moord op Theo van Gogh zelfs zo, dat iedereen dacht dat alles wat hij pretendeerde een kern van waarheid bezat.

Onlangs deed zich nog een vreemde constellatie voor bij een televisieprogramma van de NTR. Een aantal Turkse jongeren liet zich antisemitisch uit over Joden. Er werd zelfs gesteld dat die Hitler het niet zo verkeerd had bekeken met zijn massamoord op Joden. Aanvankelijk werd daar weinig ruchtbaarheid aan gegeven, tot columniste Elma Drayer daar een stuk aan wijdde in de Trouw. Daarna werd er actie ondernomen en gekeken of er hier daadwerkelijk sprake was van antisemitisme. Wat ik vreemd vind aan de situatie is dat er in de eerste instantie niet naar om wordt gekeken, en daarna moet er toch nog maar even onderzocht worden of er een strafbaar feit werd gepleegd. Bedachten de autoriteiten dan eerst dat het vrijheid van meningsuiting was en daarna toch ineens niet omdat iemand zich hier druk over maakte en het woord antisemitisme viel?

Het verbod op blasfemie is recentelijk afgeschaft, wat voor ons een extra stuk vrijheid betekent. We mogen zoveel als we willen schelden op Goden en aan Goden gewijde zaken. Maar wat betekent dit eigenlijk? We mochten al zeggen, onder het mom van artikel 7 van de grondwet, dat moslims geitenneukers zijn. Maar wanneer het gaat om Joden is het ineens strafbaar. Betekend het nu met de afschaffing van het verbod op blasfemie dat we ons nu wel onheus mogen uitlaten over Joden?

De vraag die nu dus in mijn hoofd blijft galmen; wanneer is het vrijheid van meningsuiting en wanneer niet? Wanneer ben je de vrijheidsstrijder en wanneer de terrorist?

Reacties

Nedero op 20-05-2013 21:58

Beste Johnjohn,

ik wilde graag inhoudelijk op je reactie reageren, maar dat lukt me niet heel goed. Dus houd ik het erop dat jij die mening mag hebben.

Groetjes Nedero

Johnjohn op 19-05-2013 14:23

Ik vind

Peter R de Vries mag best dood een stuk schokkender dan Anna Frank gaat op Kamp.

 Doodverwensingen vind ik nogal ziekelijk ik snap dat je met ee provocerende titel probeert te scoren.

Ik denk dat je kan beter kan scoren met inhoudelijke goede texten.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe blogs en de mogelijkheid tot reageren op deze website!

Twitter
.

Voordeel (234x60)
Columns
.

Blogs