. . .

NEDERO


columnist / schrijft en leest / soms grappig, vaak niet / soms lief, vaak niet / dertiger en happy single, soms niet

Wijven doen geen zaken, ze janken!

“Weet je, ik vind het gewoon niet eerlijk. We doen hetzelfde werk en toch verdient hij meer dan ik. Gelijk bij aanvang van de job verdiende ik al minder!” De vrouw klinkt gepikeerd en haar vrouwelijke gesprekspartner valt haar direct bij met een gelijkwaardig betoog. “Ja het is verschrikkelijk oneerlijk, maar het is toch altijd zo geweest. Wij zullen altijd de mindere zijn in het zakelijke leven.” Ik hoor het aan op afstand en kan met moeite mijzelf in bedwang houden. Het liefst geef ik beide dames met vlakke hand een keiharde klap op het achterhoofd, begeleid met de woorden; “En dit heb je aan jezelf te danken, kneus.” Maar ik ben sterk en blijf zitten waar ik zit, ik schud alleen mijn hoofd. Met die instelling is het maar beter ook dat je minder verdient en het niet ver zult schoppen.

 


Het trieste aan de situatie die ik hierboven schets, is dat het niet een uitzondering is. Vrouwen klagen steen en been over hun plek in het zakelijke leven. Ze worden minder gewaardeerd, ze krijgen niet dezelfde kansen, ze verdienen minder, ze moeten harder hun best doen om zichzelf te bewijzen. Allemaal gevoelens die vrouwen meedragen op de zakelijke markt. Maar vrouwen, laat me jullie dit vertellen, dit heb je te danken aan jezelf! Je verdient minder? Eigen schuld! Je moet harder je best doen om jezelf te bewijzen? Eigen schuld! Je wordt minder gewaardeerd? Eigen schuld! En ik geef je er een extra schuld bij, omdat jij je als slachtoffer gedraagt, zorg je ervoor dat iedereen jouw soort als slachtoffer zal zien. Als je als vrouw jezelf gedraagt als minderheid, zal je als minderheid behandeld worden. Dat lijkt me een redelijk logisch gevolg. Hiermee pretendeer ik niet dat vrouwen niet een minderheid zijn in het zakelijke leven. Maar in de minderheid zijn en je als een minderheid of slachtoffer gedragen, zijn totaal verschillende dingen.
Vanaf het moment dat ik ben gaan werken, heb ik altijd hard zaken gedaan. Het is mij dus ook nog nooit overkomen dat ik minder verdiende dan een mannelijke collega die het zelfde werk deed. Wat zeg ik, ik durf er zelfs geld op in te zetten dat ik meer verdiende. Waarom zul je je afvragen? Omdat ik bij de salarisonderhandelingen altijd hard tegen hard speelde. Natuurlijk heb ik wel eens een onderhandeling verloren, maar dat gaf niet. Er was namelijk wel een ander die mij wel wilde hebben. En omdat ik met die attitude de onderhandelingen in ging, wist ik ook vaak te winnen. En dat is het punt waar veel vrouwen de mist ingaan. Ze zijn te happig, te begerend, te verlangend. Dat maakt je zwak en bij onderhandelingen laat je nooit je zwakte zien. Misschien is dat ook wel waarom er maar weinig vrouwen aan de top staan, omdat ze te zwak zijn. Vrouwen willen praten over gevoelens, ieder detail moet besproken worden en er moet begrip zijn. Dat is allemaal bullshit als je een bedrijf wilt laten floreren. Dan gaat het niet om gevoelens en sentiment, dan gaat het om keihard geld. Geld knuffel je niet, geld verplaats je van de ene plek naar de andere, om er uiteindelijk meer van te maken.


Ik twitter, dat vind ik leuk. Doe ik puur als zinloos tijdverdrijf. Oké, nu lieg ik. Soms gooi ik er een #dtv tegenaan als ik iets moet weten. Maar verder is het puur voor mijn eigen vermaak. Daarentegen zie ik tegenwoordig steeds meer vrouwen die Twitter gebruiken voor zakelijke doeleinden. Op zich is dat helemaal niet verkeerd, het is zelfs wel slim. Wat ik dan alleen weer erg teleurstellend vind is, dat deze dames alleen dames volgen en een soort zakelijk theekransje aan het houden zijn. Het brei-gehalte straalt ervan af. En dan zijn we er nog niet, nee ze hebben ook hun eigen zakelijke netwerkbijeenkomsten. Mijn hemel! Ik zie ze al zitten, kopje groene thee, breiwerk in hun tas en maar meuten over de prullaria die ze aan de man willen brengen. En natuurlijk klagen, dat ze het toch niet zo goed voor elkaar krijgen als hun mannelijke concurrenten. Nee, vind je het vreemd muts? Zaken doe je niet met je breiwerk in je tas, zaken doe je met een goed concept in je tas.


Dus dames, mocht je echt geld willen verdienen: pak je hoge hakken, smeer een leuk kleurtje op je lippen, grow some balls en kom met een goed idee! Alleen de sterken overwinnen, met een slachtofferrol in je handtas kun je niet verwachten dat de zakelijke markt je serieus neemt.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe blogs en de mogelijkheid tot reageren op deze website!

Twitter
.

Voordeel (234x60)
Columns
.

Blogs