. . .

NEDERO


columnist / schrijft en leest / soms grappig, vaak niet / soms lief, vaak niet / dertiger en happy single, soms niet

Hitler was zo slecht nog niet, het was zijn broer

Jaren geleden hoorde ik iemand zeggen: “Ach Hitler was zo slecht nog niet, het was zijn broer!” Persoonlijk heb ik het grapje nooit begrepen, maar nu ik vandaag lees dat bij een onderzoek in Oostenrijk meer dan veertig procent van de bevolking van mening is dat alles zo slecht nog niet was onder het regime van Hitler, moet ik direct denken aan dat bizarre grapje.

Omdat ik de uitslag nogal confuus vind, ga ik zelf op onderzoek uit op het internet. Wat is er zo goed geweest dat deze man heeft gedaan, dat een grote groep hogeropgeleide jongeren in Oostenrijk denkt dat die Hitler zo verkeerd nog niet was.

Verschillende lijsten kom ik tegen, met activiteiten die Hitler heeft uitgevoerd die goed zouden zijn geweest voor de mensheid. Hij is bijvoorbeeld de grondlegger van onze snelwegen. Hij was groot strijder tegen vivisectie. Zijn politieke partij had een belangrijk programma voor het welzijn van alle Duitsers. Hij is de bedenker van de Volkswagen, omdat iedereen volgens hem een goede betaalbare auto verdiende. En dankzij hem is er veel vooruitgang geboekt op het gebied van medisch onderzoek. En van dat laatste wordt nog steeds veel gebruik gemaakt door medici wereldwijd.

Als ik nu kijk naar de lijst die ik hierboven opnoem, lijkt het net alsof degene die dit alles voor elkaar heeft gekregen een topper van een kerel is. We hebben tenslotte met zijn allen nog steeds veel plezier van de snelwegen, een groot deel van onze bevolking rijdt in een Volkswagen en we zijn allemaal gebaat bij de vooruitgang op medisch gebied. En laten we de vivisectie niet vergeten, ik ken nog iemand die daar hard tegen strijdt, dat mokkeltje Thieme en zij is ook zo verkeerd nog niet.

Maar toch bekruipt mij het idee  dat veertig procent van de Oostenrijkers het bij het verkeerde eind heeft. Natuurlijk is het fijn dat we snelwegen hebben, maar zonder Hitler was dat er ook vanzelf wel gekomen. Daarvoor hebben we hem niet nodig gehad. De Volkswagen Kever, laten we even reëel blijven, we ademen ook wel door zonder die lelijke auto. De medische vooruitgang, daar blijf ik hangen. Hitler begon met testen op vrijwillige soldaten, maar toen dat nog niet genoeg was voor hem, is hij slachtoffers gaan gebruiken uit concentratiekampen. Door foltering, lichaamskwelling en mishandeling, vaak tot de dood erop volgde, heeft hij zijn resultaten en wetenschappelijke wijsheden vergaard. En wat ik me dan nu afvraag, is dat het waard geweest? Zijn die miljoenen doden het waard geweest, dat we nu iets meer weten op medisch gebied? Had dat niet ook op een andere manier gekund?

Ik blijf het internet afstruinen in de hoop dat ik een antwoord krijg op mijn vraag, waarom Hitler zo slecht nog niet was. Maar ik lees niets wat mij in de buurt brengt van een beetje begrip. Zelfs zoek ik nog met de zoekterm “Hitler broer”, maar het enige wat ik vind is een zus. Vervolgens kan ik bij iedere mogelijke positieve inslag alleen maar denken: dat was de marteling en de dood niet waard.

Uiteindelijk moet ik tot de conclusie komen: hij heeft één ding goed gedaan. Op 30 april 1945 beroofde hij zichzelf van het leven en verloste hij jouw en mijn grootouders van zijn aanwezigheid. Hopelijk met het vooruitzicht dat hij vervolgens zelf mag rotten in de hel, tot in de eeuwigheid.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe blogs en de mogelijkheid tot reageren op deze website!

Twitter
.

Voordeel (234x60)
Columns
.

Blogs